Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΩΣ: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΛΙΟΥ, ΣΕΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ!


Άλως γύρω από τη Σελήνη

Το φαινόμενο Άλως ή αλλιώς Hallo Effect είναι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Καθώς, λοιπόν, η ύπαρξη των παγοκρυστάλλων είναι απαραίτητη, τα νέφη που μπορούν να δημιουργήσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μέτρα.


Άλως γύρω από τη Σελήνη





Παρατηρούνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Το μέρος του ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση, Η ηλιακή άλως συμβολίζεται με κύκλο στον οποίο φέρεται κάθετος και οριζόντια διάμετρος ως σταυρός, ενώ η σεληνιακή άλως συμβολίζεται με άνω ημικύκλιο με οριζόντια διάμετρο και κάθετη ακτίνα.

Άλως γύρω από τη Σελήνη

Γενικά, το φαινόμενο αυτό ανήκει στις "υφεσιακές¨καταστάσεις, δηλαδή συνήθως το ακολουθεί ύφεση, και συγκεκριμένα θύελλες, χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί ασφαλές προγνωστικό κριτήριο.


Άλως γύρω από τη Σελήνη

Το καλοκαίρι, συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2015, παρατηρήθηκε, από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας της Αίγινας, το φαινόμενο Άλως γύρω από τον Ήλιο, ενώ λίγες μέρες πριν, στις 24 Νοεμβρίου 2015, όσοι παρατηρητικοί έτυχε να κοιτάξουν τη Σελήνη από την Αθήνα, θα είδαν σίγουρα έναν εντυπωσιακό κύκλο γύρω της. Για όσους, όμως, έχασαν αυτό το σπάνιο φαινόμενο ή για όσους θέλουν να το ξαναθαυμάσουν, είμαστε εμείς εδώ! 


Άλως γύρω από τον Ήλιο

Άλως γύρω από τον Ήλιο


ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CF%89%CF%82_(%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλέργης Δημήτρης - Γεργκανιάν Μαρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου